MINIATUURWEDSTIJD 2017

Voor de internationale boekbindwedstrijd uitgeschreven door de Stichting Handboekbinden, Museum Meermanno | Huis van het boek en uitgeverij De Buitenkant ontvingen de deelnemers de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte hiervoor de illustraties.

Maar liefst 207 deelnemers schreven zich in voor de wedstrijd. Zij zijn afkomstig uit alle delen van Europa, Canada en Noord-Amerika, China, Australië en Nieuw Zeeland. Uiteindelijk zijn er 155 boekjes ingezonden voor jurering.

Alle bindwijzen en bekledingsmaterialen zijn daarbij toegestaan, maar de boekjes moeten wel voldoen aan de zgn. Bondy-norm (naar de verzamelaar en antiquaar Louis Bondy, die zijn leven wijdde aan het miniatuurboek en er een veel geraadpleegd referentieboek over schreef): de hoogte, breedte en dikte van het boek mogen maximaal 3 inch zijn (76,2 mm).

Een vijfkoppige jury bestaande uit de boekbinders Geert van Daal, Katia Thienpondt, Gijs Wortel (juryvoorzitter), kunsthistoricus Rens Top en grafisch ontwerper Huug Schipper heeft de inzendingen beoordeeld op vakmanschap, techniek en schoonheid. De inzendingen werden voorafgaand aan de jurering geanonimiseerd. Aan de deelnemers werd wel de mogelijkheid geboden de gebruikte technieken en materialen te omschrijven.

De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking zullen dit najaar plaatsvinden in het museum. Aan de wedstrijd zijn drie geldprijzen verbonden, te weten € 1000, € 750 en € 500 voor de drie beste inzendingen. De uitreiking zal geschieden in aanwezigheid van de jury, de organiserende commissie, bestuursleden van de organiserende partijen, schrijver Geert Mak en illustrator Max Kisman.

De inzendingen worden opgenomen in een catalogus, die wordt toegezonden aan alle inzenders van de wedstrijd. De overige exemplaren worden verkocht aan belangstellenden, o.a. in de museumwinkel. Het boek wordt vormgegeven door de Haagse ontwerper Peter Verheul en uitgegeven door uitgeverij De Buitenkant. De fotografie voor de catalogus wordt verzorgd door de Beeldstudio van de Koninklijke Bibliotheek.

Vanzelfsprekend toont het museum deze bijzondere inzendingen. De tentoonstelling is van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 te zien in de Thurkow-zaal en de Aanwinstenzaal op de tweede verdieping.

Na afloop van de tentoonstelling wordt een groot deel van de inzendingen eigendom van het museum. De boekjes worden als aparte collectie opgenomen binnen de bestaande, omvangrijke collectie miniatuurboeken.